Veel gestelde vragen van ouders

Waarom heb ik hier nog nooit over gehoord?


Momenteel zijn er een 100-tal gecertificeerde QST therapeuten wereldwijd. Het merendeel van hen werkt in de Verenigde Staten. Sinds 2015 worden er ook therapeuten opgeleid in Europa. Op dit moment zijn er 8 gecertificeerde QST therapeuten in Nederland, waar ik er één van ben.

Ik werk intensief samen met mijn collega-therapeut Sandy Louwers van Praktijk Innerlicht in Venlo.

De andere therapeuten zijn:

  • Jill Brown, Amstelveen
  • Alma Timmers, Wageningen
  • Sandra Zilverstand, Simpelveld
  • Marjo van den Boomen, Budel
  • Mira Warmerdam, Arnhem
  • Wendy Postema, Harkstede

Is QST veilig voor mijn kind?


Jazeker, het is absoluut veilig voor ieder kind.

Deze methode stoelt op eeuwenoude Qigong principes en meer dan 15 jaar wetenschappelijk onderzoek. De Qigong Sensorische Therapie is samengesteld met als doel een zeer zachte, non-invasieve en veilige methode te zijn. De massage wordt van het begin tot het einde op de ontwikkeling en de behoefte van het kind aangepast. Elke massagesessie is zeer uniek en respecteert de vorderingen en het niveau van het kind.

Hoe kan QST autistische kinderen met hun zintuiglijke problemen helpen?


Zoals blijkt uit onderzoek, hebben autistische kinderen vaak grote zintuiglijke problemen. We weten ook dat sommige kinderen een ware sensorische handicap hebben. Ze ervaren hun lichaam en hun omgeving niet op dezelfde manier als de rest van de familie dat doet. Hun zintuiglijk systeem is uit balans, de zintuigen werken niet samen. Het hoofddoel van de QST massage is om de zintuiglijke functies van het kind zo goed mogelijk te reguleren. Als gevolg daarvan gaat de zintuiglijke informatie van de huid, ogen, mond, oren en het hele lichaam weer samen werken. Het kind kan dan zijn lichaam en de wereld om hem heen beter begrijpen. Hij/zij wordt nieuwsgieriger en begint oogcontact te maken. Vanaf dan krijgt het kind meer focus en concentratie, is meer ontspannen en klaar om deel te nemen aan sociale situaties. Zijn ontwikkeling kan nu beginnen, hij/zij kan nu openbloeien.

Mijn kind wil (liever) niet aangeraakt worden/ vindt aanraking onaangenaam.


Deze behandeling is nog steeds een echte aanrader! Verschillende vormen van druk- en taptechnieken worden toegepast op hoofd en lichaam, om de prikkelbaarheid van zenuwen te verhogen of te verminderen, afhankelijk van de individuele behoefte van het kind. Hierdoor kan het gevoel van aanraking worden genormaliseerd, waardoor het gevoel van aanraking verandert van onaangenaam naar aangenaam.

Hoe weet ik of de QST-massage werkt voor mijn kind?


Bij de opstart van elke begeleiding vullen ouders 3 vragenlijsten in:

De zintuigen en zelfregulatie vragenlijst

De zintuigen en zelfregulatie vragenlijst meet de ernst van de sensorische symptomen en zelfregulerende problemen bij jonge kinderen met autisme. Het evalueert problemen met zelfregulering op het gebied van de slaap, spijsvertering, het tot rust komen, aandacht en gedrag. Deze vragenlijst is een goede maatstaf voor de mate waarin zintuiglijke en zelfregulerende moeilijkheden bijdragen aan de ernst van het autisme. De QST massage draagt rechtstreeks bij aan het verhelpen van deze problemen.

De ouderschap stress index

De ouder stress index is een maat voor ouderschap stress. Deze index geeft weer hoe moeilijk het is, om als ouder effectief je kind op te voeden, in het licht van de fysieke, sociale en communicatieve barrières opgelegd door de beperking van je kind. Uit onderzoek blijkt dat ouders van kinderen met autisme 4x hogere ouderschap stress vertonen dan ouders van neuro typische kinderen en dat hun stress 2x zo hoog is als de stress rond opvoeding van ouders van kinderen met een andere handicap.

De ontwikkelingsmijlpalen checklist

Deze vragenlijst geeft een accuraat beeld van de behaalde ontwikkelingsmijlpalen van je kind.

Met deze drie meetinstrumenten schetsen we een beeld van het kind bij de opstart van de begeleiding. Na enkele maanden worden dezelfde vragenlijsten weer ingevuld om de voortgang en effectiviteit van de behandeling te meten.

Uit de diverse wetenschappelijke studies die de afgelopen jaren zij uitgevoerd is gebleken dat elk kind dat aan een QST programma deelnam vooruitgang heeft geboekt. Ook jij zult al snel (binnen enkele weken) merken dat je kind beter slaapt en beter gaat eten. Geleidelijk aan komen er dan andere verbeteringen bij zoals minder meltdowns en/of boze buien, beter reactievermogen, langere aandacht spanne, etc. QST-massage maakt dat je elke dag een kwaliteitsmoment hebt met je kind waar jullie allebei enorm van zullen genieten.

Waarom raden jullie de ouders aan om deze technieken te leren, in plaats van alleen op de therapeut te vertrouwen?


  1. Het is kosteneffectief
  2. Het kan worden gedaan in het comfort van de eigen leefomgeving, met minimale reisbewegingen naar de therapeut.
  3. QST zorgt voor een diepere hechting, waardoor ervaren stress bij zowel de ontvanger als de gever wordt verminderd.

Wat betekent holistisch werken?


Holistisch werken betekent dat we kijken naar jou als geheel en naar alle relevante factoren uit je leven die jou maken tot wie je bent. Alles is met elkaar verbonden: lichamelijk, emotioneel, mentaal, spiritueel en sociaal.