Hulp bij overprikkeling

Wat is Qigong?

Qigong is een tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM: Traditional Chinese Medicine) die al duizenden jaren wordt toegepast om mensen te helpen herstellen van ziekte en het verbeteren van de gezondheid.

"Wij geloven oprecht in een veilige en bewezen therapie voor kinderen met autisme die door ouders zelf thuis gegeven kan worden. Wij bieden een hoogwaardige training voor ouders en professionals die zowel toegankelijk als betaalbaar is."

- het QSTI-team

QST is speciaal ontwikkeld voor kinderen met autisme en het syndroom van Down. QST is in te zetten voor elk kind dat sensorische of zelfregulerende problemen ervaart, zoals kinderen met ADHD en HSP.

Wat is Qigong Sensorische Therapie?

Qigong Sensorische Therapie (QST) kalmeert het zenuwstelsel.

'De therapie zorgt voor een natuurlijke prikkelfilter'

Bij overprikkeling staat het zenuwstelsel altijd aan. Vanuit de overlevingsmodus reageert je kind met vecht- of vluchtreacties zoals boos worden of terugtrekken. Alle zintuigen staan op scherp. Bij QST werken we met onze hand op een zachte, pijnvrije wijze. De massage richt zich op het stimuleren van de accupunctuur punten en meridianen. Dit zijn de energiepunten en energiebanen waar de levensenergie doorheen stroomt.

Een foto die de meridianen laat zien die door het lichaam lopen

'De therapie werkt op de meridianen met “tap” en “diepe druk” technieken'

QST bestaat uit 12 bewegingen die ik je ga leren toepassen. De bewegingen helpen de bloedcirculatie en energiecirculatie te verbeteren en de huid te normaliseren.

Ik werk met diepe druk- en taptechnieken. Bij “prikkelgevoelige” kinderen wordt al vaker het geven van diepe druk toegepast, door het gebruik van een verzwaringsdeken of een zwaartedrukvestje.

Er zit veel leegte bij deze kinderen ofwel weinig levensenergie en een slechte bloedcirculatie. De diepe druk zorgt voor een prettig gevoel en het kalmeert het autonome zenuwstelsel.

'De therapie werkt vanuit 12 bewegingen'

Er komt bij je kind meer ruimte voor ontwikkeling omdat zijn zenuwstelsel meer tot rust komt. Het kind zit daardoor beter in zijn vel. Er bouwt zich een natuurlijke prikkelfilter op en geleidelijk aan, komen er andere verbeteringen bij, zoals;

  • Beter zijn eigen emoties reguleren

  • Meer aandacht en een betere concentratie hebben

  • Minder meltdowns (overprikkeling) en/of boze buien hebben

  • Meer rust ervaren

  • Beter gaan slapen

  • Beter en gevarieerder eten

  • Zindelijk worden

Er is gemiddeld binnen 30 dagen een zichtbare vooruitgang merkbaar in de ontwikkeling van je kind. Hij/ zij gaat beter slapen, beter eten en krijgt minder moeite met verandering en communicatie.

'De therapie helpt rust aan te brengen in het zenuwstelsel'

Tijdens de therapeutische sessies werk ik samen met jou als ouder in het geven van diepe druk- en taptechnieken. Ik train jou als ouder in het geven van de 12 bewegingen protocol-massage. Vervolgens ga je dit zelf dagelijks, ongeveer 15 minuten per dag, toepassen op je eigen kind in de thuissituatie. Het geeft jou als ouder een handvat om zelf je kind te helpen. Ik train je gedurende het traject zodanig, dat je voldoende kennis en zelfvertrouwen hebt om de QST na het traject zelfstandig in te zetten bij je eigen kind.

Veel ouders geven aan dat ze door de QST een sterkere band met hun kind ontwikkelen en dat de dagelijkse massage voor henzelf een moment van rust wordt. Je zult merken dat je kind zelf om de massage gaat vragen of al klaar gaat liggen.

Saartje the meerkat